Как ще стане излизането на Великобритания от ЕС

Лондон може да се нуждае от по-дълъг период за преговори за напускане на общността

Лондон. 24/2/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Лондон. 24/2/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

За пръв път британското правителство официално описа процедурата по евентуалното излизане от ЕС в документ, изпратен до парламента от МВнР и публикуван на 29 февруари 2016.

В него се проследява процеса след положителния вот за излизане и перспективите за преговори съгласно Член 50 от Договора на ЕС.

"Това е безпрецедентен процес. Никоя страна досега не е използвала Член 50 и той не е тестван", казват правителствените експерти в Лондон.

Процесът ще изисква участието на останалите 27 страни от ЕС и ЕК. Преди началото му ЕК трябва да поиска мандат от Европейския съвет /без Великобритания/, а договорът за напускане също ще изисква одобрението на Европейския парламент.

 

Най-уязвимите сектори

За най-уязвимите сектори са посочени автомобилостроенето, финансовите пазари и инвестициите.

"Несигурността в периода на преговорите може да се отрази на финансовите пазари, инвестициите и курса на паунда и впоследствие върху икономиката и работните места", се казва в документа.

Оценка на щетите в цифри няма посочена.

 

Сроковете

Основното опасение на администрацията на Даунинг Стрийт е, че сроковете са твърде кратки.

Ако изтече двугодишният период от Член 50, без Великобритания да е постигнала споразумение или ако някоя от останалите 27 страни от ЕС наложи вето над удължаването на този срок, "Великобритания ще напусне ЕС без никаква защита по законите на ЕС за правото на британския бизнес да търгуват преференциално с ЕС", без защита за свободното движение на британските туристи в Европа.

Засегнати ще бъдат правата на британците, живеещи в ЕС за достъп до медикаменти, трансгранична сигурност, правата на английските рибари на улов в териториални води на страните от ЕС.

Лондон ще трябва да преподпише десетки международни споразумения.

 

Затова документът заключава, че "е вероятно да има нужда от удължен период за преговори на първото излизане" на страна от ЕС.

"Вотът за излизане от ЕС ще бъде началото, а не краят на процеса, който може да доведе до десетилетие или повече на несигурност".

 

Търговия

Ако Великобритания излезе от зоната на свободна търговия, без ново споразумение, търговията с Европа ще се извършва по правилата на Световната търговска организация /СТО/. Това означава мита за внос на британска продукция в Европа.

 

Никоя страна-член на ЕС още не е прибягвала до Член 50.

Алжир се отдели от Франция през 1962 и стана независима страна извън Европейската общност. Гренландия, която има автономия в рамките на Дания, се оттегли през 1985. И двете излизания станаха преди приемането на Лисабонския договор.

Документът е първият доклад за възможните последици от Brexit след като на 20 февруари 2016 премиерът Дейвид Камерън насрочи референдума за 23 юни 2016.

Последни новини
Още от Начало