Brexit ще затрудни малкия и среден бизнес

Гавин Хейг, управляващ директор на Belstaff пред Bloomberg

Филип Грийн заяви, че не желае да обсъжда Brexit, защото дори за гигант като него търговията на дребно е затруднена в момента. Какво бихте казали вие по тази гореща тема?

Мисля, че ще е добре политиците да спрат да играят на политика и да започнат да играят за Великобритания. Това би било добро начало.

Важна част от бизнеса ни е в Европа и при евентуален Brexit може да настъпят усложнения. За мен най-голямото притеснение е развалянето на договори, инерцията, объркването. Това е най-голямото предизвикателство. Ясно е, че ще трябва да контролираме елементите, които можем да контролираме. Ние сме малка и жизнеспособна компания, но няма да спечелим от това.

Малка компания? Вие се разширявате в Южна Корея, Япония, Макао. Кажете ми нещо за Китай, всички са хипнотизирани от начина, по който пазаруват и пътуват китайците. Кажете коя е най-съществената тенденция, която забелязвате в този бизнес?

Нашият бизнес е основно в Европа и САЩ, Великобритания също е много важна за нас. В Китай стъпихме през Макао, това беше пилотен проект за нас, за да се ориентираме в китайския пазар. Според мен, китайският пазар е силно волатилен и е необходима значителна увереност, за да стъпиш на него. Така че, ние сме обърнали поглед по-скоро към Япония и Корея. Това за нас са по-подходящите пазари, които са по-стабилни и откриват повече възможности. Вниманието ни е насочено към тях.

Кои други пазари по света за вас имат силни и слаби страни? Къде цифрите показват някакви макро тенденции за малкия и среден бизнес? Кои са силните за вас пазари?

Великобритания е страхотно място за нас. Наскоро върнахме бранда в страната, искаме да го възстановим на местния пазар.

Не говорите за производството, а само за търговията?

Да, за магазините за продажба на дребно. Открихме магазин на Бонд Стрийт, отворихме още два магазина през последните 6 месеца, един в Уестфийлд и един в Спитълфийлд. Така че, строим крепост в Англия, тя е много важна за нас. Европа също е важна, пазарът в Германия е доста силен, но и силно конкурентен също като пазара в САЩ, където завръщането ни също ще е трудно. Но разширяването на азиатските пазари ще балансира бизнеса.

Вие работихте с Дейвъд Бекъм преди Коледа, а сега и с Лив Тайлър. Кажете ни нещо повече за взаимовръзката между едно такова сътрудничество, разходите по него и обема на продажбите?

Това е много важно за среден бизнес като нашия, с голям потенциал. Искаме да достигнем повече потребители, да създадем франчайз, да направим марката разпознаваема. Асоциацията с Дейвид Бекъм е отлична. Той е известен по света като лице на мъжки стоки. Асоциацията, която направихме с Лив Тайлър е, че тя олицетворява марката Belstaff, философията на марката: приключения, свобода, дързост. Това е най-лаконичният начин да изразим значението на колекцията Belstaff за жени.

Биографията ви включва работа за някои доста по-висок клас марки като Cartier, Richmond. Отново работите за луксозна марка, но каква е разликата, какво от опита си с тези марки успяхте да използвате?

От работата си за такива марки научаваш, че приемствеността е наистина важна при луксозните стоки. Belstaff е също такъв автентичен бранд, основана е през 1924. Продуктът е много важен, качеството и изработката също. Но става дума и за духа на марката, за света на марката и това е също е важно за Belstaff защото сме част от тази история.

 

Последни новини
Още от Начало