Петрол, банки и приходи

Обобщава Аликс Стийл от Bloomberg Markets

ОПЕК реши този вторник да стабилизира цените на петрола като ограничи доставките, но не обеща да намали производството. Катарският министър на петрола обяви, че решението наистина ще стабилизира пазара.

Салех Ал Сада, министър на петрола на Катар: Считаме, че тази стъпка е насочена към стабилизиране на пазара и ще благоприятства не само производителите и износителите на петрол, но и световната икономика.

 

Френската банка Credit Agricole прие план за преструктуриране като смята да освободи капитали чрез продажба на дяловете си в над 36 регионални банки, за да изплати двиденти в брой. Credit Agricole обяви и приходите си за четвъртото тримесечие, които надвишават прогнозите.

Още новини от европейските банки. ABN отчете 32% спад в печалбата си за четвъртото тримесечие. Директорът на датската държавна кредитна институция разговаря с Bloomberg за ефекта от негативните лихви.

 

Кийс ван Дийхюйзен, директор на ABN Amro Bank: Налага се да поддържаме висока ликвидност, много по-висока отколкото в миналото. Ние внасяме пари в ЕЦБ. Хората да си мислят, че от ЕЦБ се взимат пари, но в същност е точно обратното. Това има негативен ефект и ние не сме доволни. Не сме изгубили надежда, макар да очакваме през тази година централните банки са свалят още лихвите.

 

Пазарът на труда във Великобритания се затяга, но това не допринася за нарастването на работната заплата. През четвъртото тримесечие безработицата се задържа на ниво от 5,1%, но ръстът на приходите се забави до 1,9%. Някои бизнес лидери твърдят, че нулевата инфлация слага таван на вдигането на заплатите.

 

Последни новини
Още от Начало