Добри оферти за Sharp

До края на месеца Sharp вероятно ще подпише сделката

Смятате ли, че ще има повече яснота за инвеститорите, повече яснота относно тази сага, която продължава твърде дълго? Какво става в същност?

Да, твърде дълго, но вече има двама наддаващи за SHARP. Единият е Innovation Network Corp of Japan, фонд с държавно участие, а другият е FoxConn, тайванската компания, която оказа доста агресивен натиск, за да придобие контролния пакет в SHARP. 

Офертата на INCJ включва необичайни предложения като влагане на 300 милиарда йени в компанията. Предлагат и засилено развитие на бизнеса с LCD за смарт телефони, включително и за Apple.  Отделно от това, те искат да изградят поделение за интелигентни домакински уреди като обединят това поделение на SHARP с тези на други японски компании, включително Toshiba. Идеята е да се разшири мащаба на този бизнес, за да е конкурентен на световните пазари. Ще се направят и инвестиции, за да се придвижи бизнеса нагоре по веригата на стойността, където са по-печелившите продукти.

Въпросът е в какво се състои разликата между двете предложения?

INCJ предлагат да вложат 300 милиарда йени в компанията, ако спечелят сделката.  FoxConn предлага повече пари, около 660 милиарда йени като част от тях ще отидат при SHARP, а друга част ще се използва за изплащането на привилегирован дълг на компанията. Така че, този капитал няма изцяло да се влее в SHARP. 

INCJ прави предложение пред съвета на SHARP за други стимули като възможност за получаване на банков заем, за комбиниране на бизнеса с други японски компании, защото на тях ще им е по-лесно да си сътрудничат с местните бизнеси. Така че, налице са някои фундаментални разлики.

Ще разберем резултата в края на месеца, нали?

Това е крайната цел. Всичко това продължава от години. Мислехме, че всичко ще приключи в края на миналата седмица, когато управителния съвет на SHARP се събра да оцени двете предложения. Идеята е този път SHARP да вземе решение до края на месеца и да избере едното от двете предложения. Ще видим дали срокът ще се спази.

 

Последни новини
Още от Начало