Фед ще вдигнат лихвения процент до края на годината

Джералдин Сандстром, мениджър портфейл в Pimco пред Bloomberg

Доста шум се вдигна днес, след като Ян Хатциъс от Goldman Sachs заяви, че американските държавни облигации ще се покачат от сегашното си ниво от 1,8 до 3%. Вие не говорите за 3%, но също предвиждате покачване на доходността от инструментите с фиксиран доход. Защо?

Наблюдаваме американската икономика и ръстът е доста стабилен, пазарът на труда е много добър, пазарът на жилища се справя добре и при тези данни е ясно че Фед са постигнали част от целите си. Онова, което липсва е инфлацията. Водещата инфлация е все още доста ниска, но когато се разгледат основните измерители на инфлацията, те са на ръба. Трябва само цените на бензина да се повишат, за да продължи Фед с вдигането на лихвения процент. Това ще се случи най-вероятно до края на годината. Ето защо ние считаме, че Фед ще вдигне лихвите още 2-3 пъти през 2016.

Мисля, че объркването на пазара идва от това, че хората разглеждат икономиката на САЩ и им се струва, че повишенията са гарантирани. Но когато се вгледате в S&P, фондовата борса и финансовите условия решавате, че може би ще ни трябва орязване. И настъпва объркване. Доходността на книжата на корпоративна Америка не е същото като американската икономика.

Но Фед се фокусират над икономиката, те ще изпълнят мандата си и ще има още повишения на лихвите.

Искам да разгледаме една графика от тази сутрин. Тя сравнява стойностите на производствените данни и индекса на непроизводствена дейност. Вие се тревожите че стойностите на индекса на непроизводствена дейност, които отразяват сектора на услугите, също ще последва в спада производствените данни. Това не е ли лъжицата катран в меда?

Би могло и така да се окаже, но като се вземе предвид стабилността на пазара на труда, доста трудно ще е потреблението да отбележи рязък спад или доверието на потребителите да се изчерпа. Притесненията не идват от тук.

По-вероятно е, корпоративният сектор да не се справя и пазарът на акции да поеме надолу, което ще е удар върху потребителското доверие и финансовите условия, а оттам и върху икономиката. Но за сега не виждаме причина да променяме предвижданията си.

Вие предвиждате и покачване при петрола и очаквате предизвиканата от бензина инфлация да се промени?

Да, през втората половина на пазара, когато се види подобрен баланс. Разбира се, ако търсенето на петрол внезапно се срине, което не е включено в предвижданията ни, ще трябва да ги преразгледаме. При по-голямо забавяне на икономиката в Китай от предвиденото от нас, също ще трябва да променим прогнозите. Но за сега ние прогнозирахме забавянето на ръста в Китай и все още нямаме основание да променяме прогнозите си. Само при промяна на темпа ще трябва да преразгледаме прогнозите си.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Начало