Иранският президент Рохани на посещение в Рим

Предстоят срещи с папа Франциск, президента Матарела и премиера Ренци

Rouhani Rouhani

Джон Фолейн, Bloomberg News от Рим

Какво иска да постигне с тази визита президентът Рохани?

Рохани явно се готви за сериозна обиколка. Той пристига с шестима министри и сто и двадесет представители на бизнеса и целта е да се активизира бизнеса с Европа. Първата му спирка е Италия, която беше най-значимият търговски партньор на Иран преди затягането на санкциите през 2011.

Как ще го посрещнат италианците? Знам, че в плановете за срещи е включен и папата. Явно това е посещение значещо за глобалната геополитическа игра, така ли е?

Точно така. Геополитиката на официалните приеми. Премиерът Матео Ренци също ще се срещне с него на хълма Капитолия, над древноримския Форум, а после ще има представяне на някои големи бизнесмени и официална вечеря. Има предвидени срещи с италианския президент и говорителите на двете камари на парламента.

Във вторник сутринта е планиран италиано-ирански форум, на който Рохани ще говори. Очаква се посещение от няколко стотин италиански бизнесмени.

 

Някои анализатори смятат, че американските компании все още ще са ограничени във възможността за търговия с Иран и това е една чисто „европейска“ възможност. Какво се надява Италия да получи от всичко това?

Италианците се надяват на няколко големи търговски договора. Официален служител сподели вчера пред мен, че вече има около дузина договори, които се очаква да бъдат подписани, възлизащи на обща стойност от 17 милиарда Евро за следващите няколко години. Тези сделки включват компании като Saipem, италианска газопреносна компания, но и Ferrovie dello Stato, италианските железници.

 

Последни новини
Още от Начало