EC е инвестирал $58,5 млрд. във ВЕИ през 2015

Европа иска да намали емисиите с поне 40% до 2030

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През миналата година в сектора на производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) са инвестирани $58,5 млрд. Глобално секторът е привлякъл рекордните $329 млрд. през миналата година, което представлява ръст от 4% спрямо 2014, или шест пъти повече спрямо 2004.

Тези данни съобщи комисарят по въпросите на енергетиката и околната среда на ЕС Мигел Ариа Канете по време на форум в Абу Даби, съобщиха от Брюксел.

Той посочи още, че разходите за изграждането на ВЕИ мощности намаляват от 2009 насам - с 80% за соларните панели и 33% за вятърните генератори, пише Investor.bg.

Индустрията създава и повече работни места, отбеляза комисарят. Той даде за пример индустрията за производство на слънчеви панели, която създава два пъти повече работни места за единица електроенергия, сравнено с въглищната или газовата индустрия.

„По тази причина ние в Европа виждаме нашите задължения да намалим емисиите с поне 40% до 2030 като важна възможност за трансформиране на икономиката“, посочи Мигел Ариас Канете, допълвайки, че е доказано, че ВЕИ секторът намалява емисиите парникови газове. Затова и делът на ВЕИ сектора в производството на електроенергия в ЕС ще бъде увеличен до минимум 27 на сто до 2030.

„Само за година възобновяемите източници са намалили емисиите на Европа с еквивалента на годишните емисии на Испания“, посочи той.

На форума, посветен на чистата енергия, комисарят припомни още, че сред основните приоритети за финансиране по създадения през миналата година Европейски фонд за стратегически инвестиции (Плана Юнкер) са именно проекти, свързани с възобновяемите източници. Чрез програмата си Хоризонт 2020 ЕС финансира и разработки на следващото поколение технологии за производство на електроенергия от ВЕИ.

Последни новини
Още от Начало