2015 е най-силната година за киноиндустрията в Холивуд

Ръстът на приходите на сектора е 7,2% спрямо 2014

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Официално е: 2015 е най-силната годината в историята на киноиндустрията в Холивуд.

Продажбите в боксофиса в Северна Америка преминаха $11 млрд., показват данни на Rentrak Corp. Водени от хитовите заглавия "Джурасик World" и „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, продажбите на билети в Канада и САЩ надминаха предишния връх от $10,9 млрд. през 2013 г. Приходите на индустрията скочиха със 7,2% през тази година.

До голяма степен отговорни за рекорда бяха продълженията на двете класики и новите хитове като „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“, пише Bloomberg. Walt Disney Co и Universal Pictures Comcast Corp са двете компании, които постигнаха най-добри резултати, споделяйки почти половината от приходите за годината. Universal имаше най-голям дял с продажби за $2,55 млрд., сочат данни на Box Office Mojo.

"Пазарът влиза в 2016 с голяма инерция", каза Ерик Уолд, анализатор в B. Riley & Co. Въпреки че общите суми за 2015 са малко под първоначалните му очаквания, тези само за четвъртото тримесечие се очаква да надхвърлят прогнозите. Приходите от "Междузвездни войни" ще бъдат включени към 2016, изтъкна Уолд.

Разнообразният филмов микс допринесе за успеха на индустрията, отбеляза Пол Дергаерабедян, старши анализатор с ресор медии в Rentrak.

Американските филми, които са популярни и в международен план, ще дадат тласък и на продажбите в световния боксофис, който се увеличава постоянно през последните години главно поради огромния растеж в Китай.

Последни новини
Още от Начало