Шиф: Лесните пари разболяха икономиката на САЩ

Много хора не си дават сметка коя е истинската заплаха, посочи пред Bloomberg TV Bulgaria финансовият експерт

Снимка: Jin Lee/Bloomberg Снимка: Jin Lee/Bloomberg

Лесните пари въобще не излекуваха американската икономика. Напротив, разболяха я още повече. Това заяви в предаването Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria финансовият експерт и главен изпълнителен директор на Euro Pacific Capital Питър Шиф. Според него болестта, която предизвика финансовата криза се дължи на грешките, които бяха направени заради „прекомерния финансов лост и извънредно ниските лихви за извънредно дълго време”.

„Този път Федералният резерв дори ги държа по-ниски и за по-дълго отколкото през предходната криза, т.е. имаме много по-лоша форма на болестта. Дори по моему можем да имаме фатален финал. Предстои да разберем всъщност точно колко лошо е положението. И това ще стане видно сега, когато Фед се опитва да спре стимулите”, отбеляза Шиф.

По думите на Питър Шиф ръстът на долара през последните 7 години идва от факта, че „има толкова много хора, които не си дават сметка коя е истинската заплаха”. „Те не разбират и не познават американската икономика. Имат доверие във Фед и вярват, че той е взел най-добрите решения. Естествено това са същите онези хора, които бяха все така уверени и спокойни през 2005-200. Те и тогава не разбираха основните проблеми. Сега също не ги разбират. Те смятат, че Фед решава проблема и не разбират, че всъщност той го задълбочава, сподели финансовият експерт.

Още може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Начало