Испания на кръстопът

Тежката надпревара между четири партии няма да позволи на нито една от тях да управлява сама

Испанският министър-председател Мариано Рахой по време на предизборно събитие Снимка: Pau Barrena/Bloomberg Испанският министър-председател Мариано Рахой по време на предизборно събитие Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Испанците гласуват в неделя на най-несигурните избори от връщането на страната към демокрацията при четири доминиращи партии без бясно мнозинство на хоризонта, пише Bloomberg.

Изборите ще покажат колко живот има още в двупартийната система, която доведе до това Народната партия на премиера Мариано Рахой и традиционната опозиция – социалистите да се сменят на власт през последните 33 години. След шестгодишен икономически спад и редица обвинения в корупция и към двете партии две нови групи – пропазарните Ciudadanos и антиостеритетните Podemos, се надигнаха да предизвикат статуквото. Това е част от по-широка тенденция на разтърсване на традиционните политически сили в западните демокрации.

„Ще видим колко точно пострадала е двупартийната система и дали новите участници могат да съборят статуквото или са просто поддържащи групи”, каза в интервю Антонио Баросо – базиран в Лондон политически анализатор в Teneo Intelligence.

Повече от 36 млн. испанци могат да дадат своя глас, като 350 места в парламента са заложени на карта. Гласуването ще приключи в 20:00 местно време. Рахой каза, след като гласува в Мадрид, че активността е добра, докато лидерът на социалистите Педро Санчес заяви, че може да „помирише промяната”.

Подкрепата спада

Испанското отдръпване от традиционната политическа класа е част от по-широк феномен, поради когото гласоподавателите се ориентират към нови лица. Докато кандидати като Доналд Тръмп и Бърни Сандърс предизвикват основните парртийни линии в САЩ фигури като гръцкият Алексис Ципрас и канадският премиер Джъстин Трудьо и младежкият му оптимизъм отнесоха досегашните политически играчи.

Рахой куца към избиратената секция , като подкрепата му от 45%, събрана през 2011 бе съкратена до едва 26% в скорошни проучвания. Той умолява гласоподавателите да не поставят икономическото възстановяване под риск и предупреждава за опасностите от съюз между Podemos  и социалистите.

Разочарованието на гласоподавателите

Podemos и Ciudadanos спечелиха от разочарованието на гласоподавателите по различни начини. Podemos иска да сложи край на елитистката система, докато Ciudadanos цели да направи Испания по-конкурентноспособна и по-прозрачна. Нито една от двете няма опит в управлението на национално ниво.

„Вятърът на промяната духа в  Испания. Традиционните партии са предизвикани могат да загубят своята доминация”, каза Джефри Мин – икономист в банка ING Брюксел. „Доста вероятно е новият подход да доведе до важни промени в политическата система и по-конкретно в отчетността на правителството пред народа.”

Проучване, публикувано в четвъртък от El Periodic d’Andora показа, че народната парият има подкрепа от 26.2%, като социалистите са втори с 21%. Podemos има 20.4%, а Ciudadanos 15.9%.

По време на цялата избирателна кампания шейсетгодишният Рахой не спираше да повтаря, че партията, спечелила най-много гласове трябва да сформира правителство. Предупреждаваше за възможна „голяма коалиция на загубилите” по подобие на португалските избори през октомври, където левичарски съюз свали консервативното правителство, което бе спечелило най-много гласове.

Партийни позиции

Без ясна победа на хоризонта на Народната партия ще и е нужен партньор. Podemos и социалистите се заклеха да свалят  консерваторите, а лидерът на Ciudadanos Алберт Ривера неколкократно повтори, че няма да участва във формална коалиция, където той да няма да е министър-председател.

Въпреки това той заяви, че е важно Испания да остане стабилна страна и да се държат популистите настрана от управлението. В интервю на 18 декември Ривера намекна, че би предложил помощ на Народната партия, отколкото да види коалиция с Podemos да вземе властта.

Икономисти, интервюирани от Bloomberg News казаха, че най-добрият вариант за Испания е правителство на Народната партия, подкрепяно от Ciudadanos. 14 от двадесетте разпитани експерти казаха, че комбинацията ще предложи най-добрите краткосрочни перспективи за иберийската икономика.

Последни новини
Още от Начало