НЗОК със задължения за 136 млн. лв. към чужди здравни фондове

До подписването на Националния рамков договор средствата за болниците ще се разпределят по досегашните правила

Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg

136 млн. лв. е общата сума на исковете към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от чужди здравни фондове. Това каза пред журналисти Ганка Аврамова, директор на дирекция „Бюджет и финансови параметри” в НЗОК, цитирана от агенция „Фокус”.

Аврамова уточни, че започва издължаването на сумите, за които е изтекъл 18-месечният безлихвен срок, които са близо 60 млн. лв. На днешното си заседание Надзорният съвет на НЗОК е решил чрез бюджета за следващата година сумата от 60 млн. лева да се насочи за изплащането на стари задължения към западните здравни фондове.

„Надзорният съвет пое отговорността на всяко тримесечие да се следи изпълнението на разплащанията по тези искове. Така сме разчели исковете, че ние не сме влезли в режим на лихви, а започваме да плащаме първите искове от предходните периоди, които започват да има лихви“, поясни Аврамова. По думите ѝ следващата година ще бъдат прехвърлени за следващия бюджетен период исковете, които предстоят да влязат в режим на лихви.

До подписването на Националния рамков договор средствата за болниците ще се разпределят по досегашните правила, отбелязва Investor.bg.

Отчетената от НЗОК надлимитна дейност, извършена от болниците, е 54,9 млн. лв. за периода март-ноември 2015. В нея са включени и средствата за използваните медицински изделия. Тази дейност по думите й болниците нямат право да я фактурират. НЗОК няма законово основание да я плати на болниците, подчерта Аврамова.

Последни новини
Още от Начало