България изнася 60 млн. литра вино годишно

Българските износители на вино се насочват към САЩ, Китай и Япония

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

България изнася годишно 60 млн. литра вино - на пазарите в ЕС и в трети страни. Това коментира в интервю за БТА Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, цитирана от Investor.bg.  Тя бе част от браншовиците, участвали в представянето на български продукти със защитени наименования в ЕС.

“По принцип 60-65% от произвежданите у нас вина са червени. През последните години пазарът на виното показва трайни тенденции при търсенето на по-леките и по-плодови вина, не толкова натоварени с дъб и производителите започнаха да се ориентират в тях”, oтбелязва Нифору.

Според нея на българския пазар защитеният произход не генерира по-висока цена и популярност, но навън той гарантира качество. Вината със защитен географски произход у нас са 54 на брой. Става въпрос не за определени марки вино, а за региони, като Асеновград, Пловдив, Свищов, Мелник, Благоевград и т.н., обяснява Галина Нифору.

Новите пазари, към които българските производители са се насочили и търсят масиран пробив по думите на Галина Нифору, са, на първо място САЩ, следвани от Китай и Япония. Искаме да обърнем по-сериозно внимание още на Бенелюкс, на Великобритания и на скандинавските страни, може би и на Южна Корея, казва тя.

Руският пазар не ни е интересен, коментира Нифору. Нашите членове предлагат наистина висококачествени вина, а пазарът в Русия е много нерегулиран. С него много трудно се работи заради постоянните изменения в регламентите, обяснява специалистът. Освен това имиджът на български вина в Русия не е много добър, защото различни фирми изнасят евтини вина и всичко това прави този пазар за нас безинтересен.

За пробива на българските вина на пазарите в САЩ от Българската асоциация на износителите на вино разчитат много на Програмата за промоция на храни и напитки със защитени географски наименования и защитени наименования за произход в чужбина. Програмата ще започне през февруари-март 2016, а очакваният ефект е увеличен ръст както на износа, така и на експортните цени.

Последни новини
Още от Начало