Оптимизмът за разширение в чужбина отсъства при българския бизнес

Според проучване на EOS компаниите демонстрират по-голяма предпазливост при международните си отношения

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Едва 25% от българските компании са оптимисти в очакванията за разширяване на бизнеса си в чужбина, показва проучване на нагласите за плащания в Европа. Изследването е проведено от EOS Group през пролетта на 2015, съобщава Investor.bg.

В Западна Европа Германия и Великобритания са относително по-оптимистично настроени по отношение на развитието на международната им търговия – съответно 29% и 25% от компаниите имат подобни очаквания.

Данните показват, че средно 13% от фактурите, издавани от европейските компании, са за чужбина. Най-голям е обемът на международните вземания сред компаниите от Германия (около 21%), докато на обратния полюс е Гърция (7%) и Русия (4%). Резултатите едва ли могат да бъдат наречени изненадващи предвид капсулиращата се руска икономика и кризата в южната ни съседка.

Според проучването на EOS бизнесът демонстрира по-голяма предпазливост при международните си отношения.

Половината от компаниите, участвали в проучването, имат по-стриктни условия за плащане, защото се притесняват от несъбираеми дългове. Подобна е практиката и сред българските компании – 43% от тях имат по-строги правила при разплащания с партньори в чужбина.

„Тази тенденция може да възпрепятства развиването на транс-граничните бизнес отношения“, казва Райна Миткова, управител на EOS България.

Сред основните предизвикателства за развитие на бизнеса с други страни са законодателните рамки, посочват от компаниите. Все пак 44% от тях декларират, че са добре подготвени да се справят с тях, както и с други затруднения, свързани със събирането на вземания от чужбина.

От друга страна, средно 41% от компаниите вярват, че възстановяването на неизплатени суми от друга държава е трудно без помощта на външен специалист по събиране на вземания. В Западна Европа австрийците и французите (съответно 51% и 44%) са най-силно убедени в това. Румънците, гърците (по 48%) и словаците (46%) от своя страна най-настоятелно застъпват тезата, че в Източна Европа бизнесът има по-голяма необходимост от специалисти по управление на вземания.

Последни новини
Още от Начало