Тайван свали лихвата

Централната банка понижи ставката за второ поредно тримесечие до 1,625%

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Тайван понижи основния си лихвен процент за второ поредно тримесечие, след като износът не продължава да не показва признаци на възстановяване, предава Bloomberg.

Централната банка понижи бенчмарковия си дисконтов лихвен процент с още 12,5 базисни пункта до 1,625%, се посочва в изявление на базираната в Тайпе институция. 12 от 25-те икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха предсказали свиване на ставката. Останалите пък очакваха запазване на равнището. Основната лихва в Тайван беше намалена за първи път от 2009 насам през септември.

Централните банкери аргументираха решението си с продължаващото свиване на износа, които е в основата на тайванската икономика, и леките инфлационни очаквания. Външното търсене е малко вероятно да се подобри през следващата година, а по-бавният икономически растеж ще се отрази на инфлацията, отбелязва в становището си централната банка. Институцията добавя, че глобалната икономическа перспектива е изправена пред рискове за спад.

Тайванският износ спадна с най-голям темп през последния месец от 2009 насам, което е сигнал за неясните перспективи за възстановяването на островната страна. Причината е забавянето в Китай, което е най-голямото за последните 25 години. Вътрешното потребление също се забавя, като икономиката се сви за първи път от шест години през последното тримесечие.

За разлика от повечето развиващи се пазари, Тайван, който е на пето място в света по валутни резерви и отчита стабилен търговски излишък, не е твърде притеснен за рисковете от действията на Фед. Вместо това загрижеността на централните банкери е относно силата на тайванския долар, която засяга конкурентоспособността на страната.

Последни новини
Още от Начало