Путин обяви мерките срещу Турция

Забрана за внос на турски стоки и отмяна на безвизовия режим предвиждат мерките

Среща на руска и турска делегация през 2012. снимка: kremlin.ru под Crеative Commons Среща на руска и турска делегация през 2012. снимка: kremlin.ru под Crеative Commons

Руският президент Владимир Путин подписа указ за прилагане на специални икономически мерки. Той ограничава вноса на турски стоки, забранява на руски работодатели да наемат турски граждани и спира действието на безвизовия режим.

Указът идва след инцидента с руския Су-24, свален от Турция и е озаглавен „За мерки по осигуряване на националната безопасност на Руската федерация и защита на гражданите на Руската федерация от престъпните и други противоправни действия и за прилагането на специални икономически мерки по отношение на Турската република”.

Мерките включват:

  • забрана или ограничаване на вноса на стоки с произход Турция, освен стоките в обем за лично ползван;
  • забрана или ограничаване на дейността на организации под юрисдикцията на Турция на руска територия;
  • забрана на работодатели в Русия да наемат граждани на Турция от 1 януари 2016, които не са били в трудови или гражданско-правни отношения към 31 декември;
  • спиране на безвизовия режим с Турция от 1 януари. Това не засяга турските граждани, които имат разрешение за временно пребиваване или жителство;
  • нареждане към туроператорите и туристическите агенти да прекратят продажбата на туристически продукти, които предвиждат посещение на Турция.

Освен това се възлага на правителството да определи списъка на стоките и услугите, както и на работодателите, които попадат под действието на указа. То трябва и да определи списъка на договори, спрямо които няма да се прилагат ограниченията.

Руското правителство също така ще предприеме мерки по забрана на чартърните въздушни превози от Русия до Турция и за засилване на контрола над турските авиопревозвачи. Ще се вземат мерки и по отношение на турските кораби на руските пристанища в Азовско и Черно море.

Мерките са в сила от 28 ноември и важат до отмяна, информира РИА.

Последни новини
Още от Начало