ЕС създава 100 хиляди нови работни места до края на 2017 г.

Целта е борба с младежката безработица

Испански младежи. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Испански младежи. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Повече от 100 хиляди нови позиции за стажанти и най-ниско ниво служители ще бъдат създадени до края на 2017 г. в опит от страна на ЕС да намали младежката безработица, каза еврокомисарят по заетостта Мариан Тисен на 17 ноември, съобщава Bloomberg. 

ЕС цели да даде тласък на наемането на служители, създавайки 10 хиляди бизнес образователни партньорства с Европейската бизнес мрежа за корпоративна социална отгововорност. Това е група, чиито членове включват корпорации и национални асоциации. Планът цели да подплати услията за откриването на работни позиции за начинаещи и да разпредели средствата от Програмата за младежка заетост на блока. 

„4,5 милиона млади хора търсят работа. Младежката безработица остава едно от най-големите предизвикателства пред ЕС днес“, каза Тисен по време на реч в Брюксел. Тя каза, че компаниите, подписали споразумението, са поели ангажимента да създадат работните позиции. 

Безработицата сред младежите под 25-годишна възраст в ЕС достига 20,1% през септември и 22,1% сред страните членки на еврозоната. В Италия, Испания, Хърватия и Гърция младежката безработижа надхвърля 40%. 

Предишните опити за подкрепа на заетостта сред младежите в ЕС не се увначаха със сериозен успех. 

„Истината е, че много малка част от парите бяха усвоени и на практика младежката безработица не намаля значително през псоледните 2 години“, каза Гънтрам Уолф, директор на базираният в Брюксел мозъчен тръст Bruegel. 

 

Последни новини
Още от Начало