Извънредно заседание на OPEC

OPEC с програма за регулиране цените на петрола

Salman bin Abdulaziz, deputy prime minister and crown prince of Saudi Arabia, right, speaks with Vladimir Putin, Russia's president Salman bin Abdulaziz, deputy prime minister and crown prince of Saudi Arabia, right, speaks with Vladimir Putin, Russia's president

Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) ще има извънредна среща днес, 21 октомври. Ще бъде обсъдена програма за намаляване на производството и регулиране цените на петрола.

Срещата е по настояване на Венецуела и ще се проведе с участието на страни извън OPEC.

Страната, която е сред най-малките износителки на нефт, бе силно засегната от резкия спад на цените, който надхвърли 50% през лятото. 

Новината, че OPEC ще проведе "техническа среща"  се появи този месец. Затвореното заседание няма да се предава пряко, тъй като се води неофициално. 

Петролните фючърси с доставка през декември бяха под натиск в търговската сесия от вторник, 20 октомври. Американският сорт WTI отбеляза спад с 0.74%, като се търгуваше на нива от 45.23 долара за барел. Слабите икономически данни от забавящата се китайска икономика, която отбеляза най-бавния си ръст от 2009 г. насам, също оказаха влияние върху бъдещите доставки. Икономиката на най-големия вносител на ценната суровина се разшири само с 6.9% за третото тримесечие. Въпреки това очакванията са вносът на страната за следващата година да нарасне.

Пазарът на петрол не беше наясно в продължение на седмици, че заседанието ще се състои в края на октомври. Причината за това бе, че новината за срещата бе разпространена от Венецуела, която има малко влияние в OPEC. Добре е известно, че страната пострада финансово най-много от спада на цените на петрола.

Саудитска Арабия не проявява интерес да защити падащите цени на петрола. Докато това стои на първо място в политиката на кралството, няма да има особена промяна в решенията на OPECСаудитска Арабия, която е най-големият производител в групата, няма намерение да намали производството си, като продължава борбата за пазарен дял.

Вземане на мерки
Заседанието е сигнал, че големите производители на петрол са загрижени и са готови да обсъдят заедно перспективите за бъдещите цени на петрола, след като WTI достигна шестгодишно дъно през август, когато барел петрол се търгуваше за 38.24 долара.

Цел на заседанието
Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че ще използва извънредната среща, за да направи предложение за координация на енергийната политика през следващото десетилетие. Целта е балансиране на търсенето и предлагането.

Цената на американския WTI суров петрол се срина с 46% от октомври миналата година, а петролът сорт Брент (LCOZ5) изгуби около 55% за същия период.

Бившият енергиен министър на Венецуела Рафаел Рамирес заяви, че страната ще предложи съкращения на производството си с цел контрол на цените. Това е "първа стъпка" към възвръщане на цената от $70 за барел, а втори етап с цел от $100 за барел.

OPEC в момента има производствен таван от 30 млн. барела на ден, но общото производство на пакта е повече от официално обявеното.

петрол

Осем страни извън ОПЕК, включително Русия, Бразилия и Мексико, бяха поканени на срещата в сряда, 21 октомври. Мексико даде съгласие за участие в срещата, но няма намерение да намали производството си. Русия изрази по-рано желанието си да присъства на заседанието, ако то бъде осъществено.

Предизвикателство пред OPEC
Най-голямото предизвикателство на срещата, според анализаторите на Bloomberg е това, Саудитска Арабия да бъде принудена да вземе участие в програмата за намаляване на производството, което може би е пукнатината към разединението в OPEC. Въпреки, че никой не очаква производителите на петрол да направят нещо, което ще облекчи натиска върху цените на петрола.

"Малко вероятно е, ОПЕК да успее да предложи механизъм за контролиране на цената, който да работи. Това ще е основната точка в разговора, както и намаляване на производството за в бъдеще.“, каза Фил Флин, старши пазарен анализатор в Price Futures Group.

Петролните фючъри на американския WTI с доставка през декември се търгуваха на цена около 45.50 долара за барел в 10:30 ч. местно време на 21 октомври.

Организацията на страните износителки на петрол, която покрива над 40% от световните доставки на черно злато, е покачила производството си до 31.5 млн. барела на ден през изминалия месец, според последни проучвания на Bloomberg Intelligence.

Последни новини
Още от Начало