Оливие Жан: Скептик съм за ДДС върху личните разходи

Оливие Жан, генерален директор на Рено-Нисан за България в интервю с Делян Петришки

Оливие Жан, генерален директор на Рено Нисан България Оливие Жан, генерален директор на Рено Нисан България

Днес след първите дни на салона бях положително изненадан от качеството на марките и на продуктите, коментира Оливие Жан, генерален директор на Рено-Нисан за България в следобедния блок на Bloomberg TV Bulgaria на 20 октомври 2015.

До септември пазарът на български автомобили нарасна с 12% по данни на асоциацията на европейските производители на автомобили. Имаме някакво оттласкване главно движено от леките автомобили, заяви Жан.

А ръстът на компанията на българския пазар е 13% до края на септември. Но очакваме повече от една година официалната статистика на полицията, това е нещо уникално за Европа, подчерта той. Очакванията са през цялата година в България да бъдат продадени 28-29 хиляди нови автомобили, но, както подчерта Жан, едва 10% от общия внос на автомобили са нови.

Прогнозата за следващата година е 6-8% ръст.

Следите ли темата за готвените промени в закона за ДДС?

- Там, където сме в момента, в началото на проекта, е трудно да дадем някаква представа. Идеята е да имаме различия за професионалното и частното използване на автомобилите. По принцип може да вървим в тази посока, защото това е начин да се възстанови ДДС. Но по въпроса как да стане това съм малко скептичен. Атакува се върхът на айсберга. Ще има някакъв ефект, но не голям. Главно големите компании правят диференциация в ползването на автомобили. Малките компании ще имат повече затрудения в диференциацията на ползването. Скептик съм за приложението на идеята.

 

Той коментира и връзката на данъчното облагане с екологичните норми.

„Това е голяма тема, която се опитваме да представим на екологичните органи. България е третата най-лоша страна като емисии въглероден диоксид. Автоиндустрията прави усилия да следва европейските регулации и да предлага електромобили, но ако това не е придружено от местна политика, която да насърчава покупката, това става илюзия.”

Оливие Жан, генерален директор на Рено-Нисан за България коментира автопазара в България в интервю за Делян Петришки в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria "В развитие".

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Начало