Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Как еврозоната дисциплинира Гърция

Иван Петрински, журналист, Клуб Investor, 22.02.2020

Иван Петрински, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Петрински, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Eврото бе спасителният остров, който измъкна Гърция от дълговата криза, която щеше да се превърне в дългова пропаст, от която Гърция никога нямаше да излезе, заяви журналистът Иван Петрински в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Преди 2009-2010 г. Гърция е давала завишени отчети за растежа си и брутния си вътрешен продукт като номинал. На тази база тя е получавала финансиране от Европейския съюз. По времето на Георгиос Папандреу се направиха разчети какви средства е получавала тя през всичките тези години, а не е трябвало. От там се натрупаха тези дългове".

"Тогава трябваше да бъде подписано споразумението за първата спасителна програма. Но Папандреу не се яви, подаде оставка и Гърция влезе влезе в спирала. После дойдоха десните консерватори и Андонис Самарас, който успя да измъкне страната от дълга с тежки социални цени. След това се появи Алексис Ципрас и "Сириза", той реновира кабинета си и изпълни програмата "Новата демокрация" от предишния мандат с още сто милиарда тежести", посочи гостът.

"Преди кризата икономиката на Гърция в номинал беше близо 400 млрд. евро. В момента БВП е около 250-270 милиарда евро. Средната заплата е над 1200 евро".

"Този път гърците стачкуват отново поради една и съща причина. Договорката с кредиторите е била Гърция да приватизира голяма част от публичния си сектор. Хората са притеснени за работата си. Тази стачка не е нещо ново, до края на 2020 г. ще има поне още 3-4 такива", разкри Петрински.

Гръцко-турските отношения

"Една голяма част от гръцките острови са на 10-20 км от турския бряг и там има приток на мигранти, там са икономически зони на двете страни. Северен Кипър е самостоятелен, но от друга страна е под влиянието на Турция. Тя нарушава всички международни спогодби. Там има италиански и френски нефтодобивни компании, които са се договорили с Израел и Кипър да добиват и сондират".

Проблемът с мигрантите

"Гърция е фронтова държава по отношение на този проблем. Залята е от мигранти. Успя да получи европейски помощи за възпиране и акомодация на самите мигранти, но има ужасяващи места като бежанския лагер Мория на остров Лесбос", отбеляза журналистът.

Още по темата

Още по темата

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Клуб Investor