Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Capman Asset: Среброто и платината са подценени спрямо златото

Кристиян Фезелов от отдела по управление на риска към Capman Asset, „Клуб Investor“, 17.08.2019 г.

Световната икономика върви все по-стремглаво към рецесия с оглед търговската война между САЩ и Китай и проблемите в автомобилния сектор в Европа. Но, докато централните банки и инвеститорите се насочват към златото, като актив-убежище, то мнозина подценяват потенциала на благородните метали сребро и платина, макар причината за това да е малко по-различна. Това коментира Кристиян Фезелов от отдела по управление на риска към Capman Asset в студиото на „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Среброто и платината се ползват все повече във високите технологии и търсенето им е стабилно, но подценено спрямо златото. Другият интересен медал е кобалтът. Той се използва за батерии и мобилни телефони. А не бива да забравяме, че Китай държи 80% от световните му запаси“.

Китайската икономика отчете голям спад, който несъмнено е следствие от търговската война със САЩ. По тази причина централната банка се включи активно, като обезцени китайската валута, пускайки в обръщение 450 млрд. юана към търговските банки за инвестиции и текущо потребление, казва още Фезелов.

Още по темата

„Германската икономика в момента затвърди положението си на стагнация. Производството на автомобили е паднало с 975 000 броя на месечна база, което е спад, какъвто беше през Финансовата криза 2008 г. Като цяло, това което се очаква, ако окончателните данни в началото на септември потвърдят предварителни данни, това означава, че Германия ще влезе в рецесия. Най-силната икономика на Европа ще повлече след себе си Франция и Италия“.

Задържането на митническите тарифи от Доналд Тръмп към Китай спомогна за още едно бичо покачване на пазарите, но за сметка на 10- и 2-годишните облигации, чиято доходност се изравни, продължава анализаторът. Ако доходът на 10-годишната облигация падне под този на 2-годишната, това ще е ясен индикатор за влизане в рецесия и за американската икономика и ще видим обръщане на пазара от бичи в мечи.

Какво още каза в обзора си за пазарите Кристиян Фезелов може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor