Ядреният конфликт САЩ-Иран - сблъсъкът с лостовете на влияние

Димитър Гърдев, дипломат, международен анализатор, Европейска асоциация за международни отношения, Клуб Investor, 22.06.2019

Ситуацията между Иран и САЩ е изключително рискова. Това напрежение датира от около година, когато САЩ излязоха от ядреното споразумение. Иранската сделка имаше за цел възпиране и наблюдение на иранската ядрена програма и да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Сега Иран е на кръстопът между два избора. Това заяви Димитър Гърдев, дипломат, международен анализатор, Европейска асоциация за международни отношения, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Останалите партньори по сделката предложиха на Иран план за избягване на санкциите. Но санкциите започнаха да удрят по икономиката на държавата. Иран в момента няма ядрено устройство, което е сглобено. Трябва уранова руда в големи размери. Престанаха да продават ирановата руда и започнаха да натрупват необходимото количество".

Другите начини да се обогатява уран - центрофугите, чрез газодифузно делене, чрез атомни реактори, подчерта дипломатът.

"Не можем да бъдем категорични дали Иран стои зад нападенията върху двата танкери в Ормузкия пролив. Водят се скрити преговори с иранското ръководство чрез посредниците между САЩ и Иран. Визитата на Шиндо Абе бе с дипломатически характер".

От гледна точка на САЩ всеки танк, натоварен с ирански петрол, е ембаргов след падането на изключенията от няколко седмици, посочи Димитър Гърдев.

"Пълномащабна война според мен в момента не е възможна. Но ако Иран изпълни точките по споразумението, режимът в Техеран ще падне. От друга гледна точка, се намира под натиск. Санкциите са ефективни. Избухнаха бунтове на социални основа".

Последни новини
Още от Начало