Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Имаше ли сблъсък на две становища при посещението на руската правителствена делегация у нас?

Димитър Гърдев, дипломат и международен анализатор, Клуб Investor, 09.03.2019

Няколко са положителните новини, последвали посещението на Дмитрий Медведев у нас. Това е споготбата, която е подписана в областта на туризма, осъвременяването на социалното законодателство,социалните придобивки получени в двете страни да бъдат адекватно и реципрочно третирани. Но по големите теми и важните въпроси като Атомната централа и продължението на т.нар. Турски поток нямаше подписани документи. Според мен се сблъскаха две различни становища, две философии. Това каза в коментара си Димитър Гърдев, дипломат и международен анализатор, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

По думите на анализатора Русия е държава, която на ниво министър председател и президент не прави посещения без реални договори. "Това не са от тези екскурзии, които сме наблюдавали при някои от другите държавни ръководители". Според него съставът на руските участници в делегацията е подбран с очаквания за по-сериозен повод на междуправителствените разговори. Но истинският повод за посещението според анализатора не е реализиран, съдейки по изявленията и коментарите след визитата на високопоставените лица, които е могло да бъдат заявени и от Москва.

"Проектът Турски поток ще бъде продължен само при твърди позиции и гаранции от ЕК. За да дойде министър-председателят от Русия и да го заяви тук, звучи лековато. Изненадващото в случая е позицията на директора на "Газпром",  който директно заяви, че Русия няма интерес от газовия хъб "Балкан", това не е неин проект, неин проект е транзитът на газ пред България. Това е разбираемо за тяхната енергийна политика, когато смесите руската газ в този хъб, където се предполага наличието на още 2 източника, цената се формира при съвършено други условия. Газпром не може в този случай да контролира цената, компанията държи нейният продукт, газ, да минава през нейни съоръжения, тръбопроводи, тя да формира цената на изхода. А изходът е Европа, европейските потребители", поясни Гърдев.

Според дипломата в срещите между правителствените екипи на двете страни се е получил сблъсък на две различни становища, на две философии.

Още за посещението гледайте във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor