Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

80% от германските компании в България - доволни от решението да инвестират у нас

Тим Курт, изп. директор на Аурубис България, президент на Германо-българската индустриална търговска камара, в Клуб Инвестор, 06.10.2018

Много германски инвеститори се чувстват много добре в България и много от тях биха инвестирали в България отново. Това каза Тим Курт, изп. директор на Аурубис България, президент на Германо-българската индустриална търговска камара, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Очаквам стокообменът между България и Германия да продължи да нараства. На базата на данните на БНБ за търговският обмен за миналата година и началото на тази прогнозираме, че до края на 2018 инвестициите могат да нараснат до 8 млрд. евро. Това е един добър темп на растеж.

Освен това нещо, което не е нормално за Германия е, че износът от България към Германия е по-висок, отколкото вносът. Което е необичайно". 

Добрите новини по отношение на върховенството на закона в България и нивото на корупцията са, че ситуацията не се е влошила, сподели събеседникът. "Но ако се разгледат годишните проучвания, които правим с камерата, има стари проблеми, свързани с юрисдикцията, реформите и корупцията и скоростта на промяна на тези проблеми е много бавна".

"Това са част от основните рискове за германските инвеститори в България, но има и други рискове, като например процедурите, които не са в крак с времето, както и провеждането на обществените поръчки, което може да бъде много по-прозрачно".

От друга страна за компаниите, които искат да инвестират в България, чашата е наполовина пълна, защото над 80% от компаниите, които вече са инвестирали в България искат да останат в страната и не съжаляват, че са дошли в България, допълни гостът. 

"През последните години инвестирахме много в България, в Пирдоп и Златица. Компанията се намира в Пирдоп и Златица. В последно време стандартизираме и оптимизираме своите процеси, защото след две големи инвестиционни вълни сега е време да се опитаме да поставим нови стандарти и да оптимизираме процесите". 

През последните десет години компанията е инвестирала между 550 и 600 млн. евро в България, като служителите, които пряко работят за Аурубис България са 900, каза събеседникът. 

"Не дойдохме в България само за едно десетилетие. Това е много дългосрочна инвестиция. Продължаваме да инвестираме, да поддържаме, инвестираме в инфраструктура и в околната среда. В краткосрочен план не трябва да очаквате още много инвестиции, но в средносрочен план ще представим свои идеи и проекти за по-мащабни инвестиции".

Има ли нови германски компании, които проявяват интерес за инвестиции в България ? 

Как се отразява напрежението между Китай и САЩ върху цените на медта и как влияе това на бизнеса на Аурубис? Кои са основните пазари на групата? Какви са рисковете около южната ни съседка Турция и случващото се там в икономически и политически план, предвид факта, че Турция е важен пазар за Аурубис?

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Клуб Investor