Продажбите на автомобили в Европа отчитат рекорден ръст

Графика на деня за 16 януари

Регистрациите на нови автомобили в Европа приключват 2019 г. с рекорден ръст. Графика: Bloomberg Регистрациите на нови автомобили в Европа приключват 2019 г. с рекорден ръст. Графика: Bloomberg

Продажбите на автомобили в Европа достигат рекордни стойности през декември, което дава лъч светлина на автомобилната индустрия, но възходът може да е краткотраен, пише Bloomberg.

Насърчени от желанието за покупка, преди да бъдат въведени промените в регулациите, регистрациите на нови автомобили в Европа нарастват с 21% до 1.26 млн. превозни средства в края на годината, съобщи в четвъртък Европейската асоциация на автомобилните производители. Ръстът помогна да се преодолее слабият старт на 2019 г., като благодарение на него продажбите на нови автомобили нарастват с 1.2% за годината.

Ръстът през миналия месец е подкрепен от увеличение с 28% на регистрациите във Франция и над 2 пъти ръст в Швеция. И в двете страни правителствата промениха облагането с данъци върху новите автомобили от 2020 г.

Ръстът на европейския пазар контрастира със слабото търсене на двата най-големи автомобилни пазара. Продажбите на нови автомобили се свиха с 3.6% в Китай през декември, отчитайки спад за 18-ти път в последните 19 месеца на фона на забавянето на втората по големина икономика в света и търговските конфликти, които увеличават несигурността. Дилърите в САЩ предложиха рекордни отстъпки, за да засилят продажбите заради задълбочаващото се забавяне в края на 2019 г.

В сряда двете страни подписаха първа фаза от търговското споразумение помежду си, което може да даде тласък и на глобалния автомобилен пазар. 

Последни новини
Още от Графика на деня