Производството в еврозоната задълбочава спада си през декември

Графика на деня за 2 януари

Труден край на годината за производствения сектор в еврозоната. Графика: Bloomberg Труден край на годината за производствения сектор в еврозоната. Графика: Bloomberg

Спадът в производствения сектор в еврозоната се задълбочи през декември въпреки подновените парични стимули и обнадеждаващите признаци, че регионалната икономика се стабилизира, пише Bloomberg.

Индексът на германския институт IHS Markit за производствената активност се понижава до 46.3 пункта, което е по-ниско от отчетените през ноември 46.9 пункта, макар и данните да са малко по-добри от първоначалната оценка. Това е 11-и пореден месец, в който показанията са под 50 пункта, което е сигнал за свиване на активността.

Поръчките намаляха, а процентът на загуба на работни места регистрира най-резкия си спад от началото на 2013 г.

„Производителите отчетоха трудна 2019 година“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. „Способността на по-широката икономика да избягва спад в условията на такова рязко свиване на производството остава ключово предизвикателство за еврозоната за 2020 г.“, казва той. 

Производителите на междинни и инвестиционни стоки пострадаха най-много, а ръст в производството на потребителските стоки - макар и незначителен, беше отчетен за първи път от август.

[related_articles]

Последни новини
Още от Графика на деня