Турската лира отскочи, но за кратко

Графика на деня, 25 юни 2018

Икономическите фундаменти на Турция се влошиха след неуспешния опит за преврат през 2016. Графика: Bloomberg Terminal Икономическите фундаменти на Турция се влошиха след неуспешния опит за преврат през 2016. Графика: Bloomberg Terminal

Турската лира отскочи за кратко в понеделник, 25 юни 2018 заради несигурност за бъдещата посока на политиката.

Дефицитът по текуща сметка и инфлацията в Турция се подобряват до средата на 2016, когато бе извършен неуспешен опит за преврат.

Според екипа Развиващи се пазари в Bloomberg това е може би причината Ердоган да не набляга на икономическата активност по време на изборите, които спечели на 24 юни.

Турската валута поскъпна с 3,1%, най-много от 2015, компенсирайки спада на развиващите се пазари на фона на търговските спорове между САЩ и Китай.

„Въпреки позитивната реакция върху турската лира, ние сме предпазливи и поддържаме мнението, че траекторията й ще зависи от развитието на макроикономическите политики след изборите, включително въпроса за независимостта на централната банка”, каза Сю Трин, ръководител на FX стратегията на Royal Bank of Canada в Хонконг, цитирана от Bloomberg.

 

Турската лира отскочи за кратко в понеделник, 25 юни 2018 заради несигурност за бъдещата посока на политиката. Графика: Bloomberg Terminal.

 

Последни новини
Още от Графика на деня