Ердоган спечели изборите, турската лира поскъпна

Мухарем Индже призна поражението

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на предизборен митинг в Истанбул, 22 юни 2018. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на предизборен митинг в Истанбул, 22 юни 2018. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган спечели нов мандат като президент на страната и турската лира поскъпна.

За Ердоган са гласували 53% от избирателите, а за съперника му от Мухарем Индже от Народнорепубликанската партия – 31% след преброяване на 99% от бюлетините, съобщи Bloomberg, който се позовава на данните на Анадолската агенция.

„Трябва да оставим предизборното напрежение над гърба си“, каза Ердоган пред ликуващите си поддръжници в Истанбул. След това отлетя за Анкара, за да отправи традиционната реч на победителя, в която каза, че Турция е гласувала „за растеж, развитие и инвестиции“.

Мухарем Индже, чиято партия по-рано оспори данните на Анадолската агенция и обяви вота за манипулиран, призна поражението в съобщение до Halk TV. В него Индже каза, че изборите не са били „честна надпревара“.

Резултатите от изборите в Турция на 24 юни 2018 са „последната стъпка към трансформацията на Турция в едноличен режим“, каза Волфганго Пиколи, съпрезидент на Teneo Intelligence вв Лондон, цитиран от Bloomberg.

Турската лира се повиши след победата на Ердоган. Валутата добави 1,1% в ранната търговия в Азия на 25 юни.

 

Последни новини
Още от Новини