Напрежението в Испания се отразява и на пазарите

Референдумът за независимост на Каталуния не е гаранция за отделянето й от Испания, смятат анализатори

Спред между доходностите по 10-годишните държавни облигации на Испания и Франция. Източник: Bloomberg Terminal Спред между доходностите по 10-годишните държавни облигации на Испания и Франция. Източник: Bloomberg Terminal

Франция увеличава преднината си пред Испания за инвеститорите в държавни облигации, пише Bloomberg. 

Докато президентът на Франция Еманюел Макрон се опитва да прокарва спорните промени в Кодекса на труда, премиерът на Испания Мариано Рахой се бори със сепаратистката заплаха, която набира все по-голяма скорост в Каталуния – най-голямата автономна област в Испания.

Разликата в лихвените проценти на испанските и френските 10-годишни държавни облигации се разширява най-много за последните 14 месеца. 

През последните дни напрежението в Испания ескалира, след като правителството на Мариано Рахой се опита да изпълни обещанието си да попречи на референдума в Каталуния.

Испания иска да запази Каталуния, тъй като тя е силно индустриализирана и притежава най-голям БВП спрямо всички останали области в Испания, пише Дженифър Мафесанти от Foundation for Economic Education (FEE).

Референдумът за независимост на Каталуния не е дори гаранция за отделянето й от Испания, посочва още тя. Социологически проучвания, направени преди два месеца, показват, че 49,4% от каталунците са против обявяването на независимост на областта. С други думи, колкото по-агресивни мерки предприема испанското правителство спрямо каталунците, толкова по-голяма е вероятността те да търсят своята независимост от Испания.

Страната трябва да вземе урок от Великобритания и да позволи на каталунците да проведат своя референдум. Резултатът може да е изненадващ, но дори да не е - хората трябва да имат възможност да избират каква да бъде ъяхната форма на управление, заключва анализаторът. 

Последни новини
Още от Графика на деня