100 държавни бензиностации ще предлагат горива с минимална надценка

Те ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и на неатрактивни за големите вериги места

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива е целта на държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта. Темата за бензиностанциите е вторична тема, тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата, пише Investor.bg.

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Беше разгледан Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Съвносители на точката от дневния ред на извънредното заседание са министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Още по темата

Припомняме, че Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна.

По думите на Горанов държавните бензиностанции ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и места, където големите вериги не искат да изграждат обекти.

 

Последни новини
Още от България