В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пандемията забавя растежа на българската икономика до 2.4%

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 18.05.2020

13:13 | 18 май 2020
Обновен: 05:18 | 4 юни 2020
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въздействието на пандемията за първото тримесечие се оказва доста сериозно за българската икономика. Тя продължава да расте, но с по-бавен темп. Показателят за растеж от 3.1% на годишна база през периода октомври-декември слезе на 2.4% през януари-март.  Това е най-слабият темп на растеж от втората половина на 2014 г. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"При всички случаи негативните ефекти в България и Европа ще са още по-видими през второто тримесечие, когато домакинствата и бизнесите бяха по-засегнати за по-продължителен период от време". 

Той коментира, че пазарът на труда не показва сериозни признаци на криза към края на тримесечието.

"Въпреки това вече имаме сигнални лампи. Безработицата е тръгнала нагоре през първото тримесечие след настъпилата стагнация на пазара на труда заради коронавируса.  На тримесечна база промените са значителни и броят на безработните расте за второ поредно тримесечие, което е прецедент за последните 7 години".

Попов отбеляза, че по данни на НСИ износът на България през март намалява с 8.8% до 14 млрд. лева.

"Въпреки това сигналите от последните няколко дни са за постепенно възвръщане на икономическата активност зад границите. През последната седмица товарният трафик през границите е видимо по-активен след дъното от средата на април, показват публикуваните преди броени минути данни на Агенция „Митници“.

По думите му здравето на европейската икономика не изглежда много добро. "Тъжни новини имаше от Германия и цялостно от ЕС", заяви той.

"Германската икономика отчита спад и навлиза в рецесия. БВП на страната е спаднал с 2.2% през първото тримесечие. Икономиката в ЕС се е свила с 2.6% на годишна база".

За идеята на правителството за създаването на държавна петролна компания - чуйте във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.