Край на традиционните брифинги на Националния оперативен щаб

Мотивите са, че обществото е достатъчно добре информирано

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

От днес спира традиционният бирифинг на Националния оперативен щаб с решение на премиера Бойко Борисов.  Брифингите вече ще са под формата на съобщения от секретаря на Щаба доц. Димо Димов. 

Мотивите са, че обществото е достатъчно добре информирано за всички особености за коронавируса и че все повече започват да се чуват критики, че брифингите внасят повече вреда, отколкото полза. Журналистите ще задават въпросите си към членовете на Щаба чрез ресорните пресцентрове и пресцентъра на МС.

За последното денонощие са изследвани 1126 проби, от тях са установени 47 нови потвърдени случаи на коронавирус, съобщи доц. Димов.

1588 е общият брой на заразените, което е увеличение с 3% от вчера. Новата област е Разград, където има един случай.

От новите случаи 6 са в София, във Видин - 22, в Благоевград - 5, Плевен - 3, Кюстендил и Перник - 2.

Има пет нови случаи на деца на възраст между 9 и 16 години. 4 нови случая има медицински персонал.

Излекуваните са общо 287, сред които 11 нови. 

Починалите за денонощието са трима. Сред тях има и лекар - на 43 години от МБАЛ "Сливен", работеща в интензивното отделение. 

По думите на доц. Димо Димов Международната научна общественост е публикувала днес три основни сценария за развитието на коронавируса.

Сценарий 1 - серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г.

Сценарий 2 - по-голям вълна през есента и зимата на 2020 година и последваща една или повече по-малки вълни през 2021 година.

Сценарий 3 - т.нар "бавно изгаряне на причинителя", текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Той обясни, че независимо от сценария, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция.

Последни новини
Още от България