Борисов: България изпраща документи за ERM II до края на седмицата

Предимствата от членството са многократно повече от някои притеснения, смята премиерът

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

България ще изпрати документите за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II до края на седмицата. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерския съвет, посветен на новите мерки за справяне с икономическите последствия от Covid-19.

Премиерът заяви, че към момента България не е теглила заем, а все още използваме „мазнините, които сме си натрупали“, имайки предвид състоянието на бюджета. 

Според него предимствата от членството на България в еврозоната са многократно повече от някои имагинерни притеснения. 

Финансовият министър Владислав Горанов също подчерта, че членството на страната във валутния съюз не трябва да се поставя под съмнение. 

Още по темата

Той разкри още, че България е изпратила писмо до Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на възможността за отпускане на суап линия. По думите му, ако страната ни е част от ERM II, ще може свободно и без ограничения да се възползва от валутните суап линии на ЕЦБ с цел да се подкрепи валутния борд.

"Очакваме положително развитие като държава, потенциална членка на ERM II. Тази суапова сделка помага на държавите, които са с плаващ валутен курс или са с валутен борд, както е в нашия случай, до определен обем БНБ да може да предоставя, без това да утежнява резервите й. Това е изключително голяма подкрепа и най-малкото гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд", каза Горанов.

Според Борисов "суаповата линия гарантира, че колкото евро имаме, толкова лева ще получим". 

Премиерът не пропусна да отбележи, че влизането в чакалнята на еврозоната води и до влизане в банковия съюз, „където парите са под общ контрол“.

 

 

 

Последни новини
Още от България