Родители в неплатен отпуск ще получат 375 лв. еднократна помощ

Отделени са около 20 млн. лв. за за 55 хил. семейства

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Правителството ще изплаща еднократна помощ на родители в неплатен отпуск на стойност 375 лв. Средствата ще се отделят, когато двамата родители изполват неплатен отпуск от минимум 20 дни поради невъзможност за осигуряване за дистанционна работа. Помощта ще бъде налична още от следващата седмица, най-късно от вторник. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в рамките на извънреден брифинг съвместно с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

"Отделили сме около 20 млн. лв. за за 55 хил. семейства. Месечният доход ще е 610 лв. на член от семейството, колкото е и размерът на минималната работна заплата. С тази мярка ние подкрепяме работещите родители", допълни Сачева относно подоходния критерий.

Контролните механизми на изплащането в съотношението "60 на 40" ще се изпълняват от НОИ и НАП.

Междувременно Сачева информира, че към вчера общият брой на подадените заявления по схемата "60 на 40" е 2016 за 30 000 работници и служители. За трети пореден ден имаме намаляване на брой на регистрираните като безработни. 3 866 душши са се регистрирали в бюрата по труда вчера. 2 862 са посочили, че са останали без работа заради кризата, причинена от коронавируса, съобщи още социалният министър.

Междувременно от полунощ (събота срещу неделя) влиза в сила мярката навсякъде на обществени места задължително да се ходи с маска или шал, съобщи Бойко Борисов.

По време на брифинга министърът на финансите Владислав Горанов, от своя страна, обясни, че единният механизъм за разсрочване на задължения е за срок до 6 месеца до 31 десември 2020 г. На разсрочване подлежат редовно обслужваните задължения или с просрочване не повече от 90 дни към края на 1 март 2020 г. Всеки клиент може да заяви, че желае да се възползва от предлаганите облекчения

По темата за метода на пуловете професор Тодор Кантарджиев посочи, че ако трябва да изследват 100 материала от болни, от които се очаква 5% да са положителни, това става, когато изследваме персонала на всяка болница с първия случай на коронавирус. Събираме 5 материала и когато в тях има положителен, изследваме отделно петте, за да разберем кой от тях е болният. Това е методът на пуловете. Проблемът според него обаче е в чувствителността на метода.

Последни новини
Още от България