България е разделена по въпроса за еврото

Подкрепата е заради удобството от наличието на единна валута в ЕС, скептицизмът е свързан с опасенията за поскъпване на живота

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Мнозинството от българите са раздвоени по отношение на темата за еврото. Това сочи социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от "Тренд" по метода на прякото полустандартизирано интервю. Според проучването над половината (54%) от запитаните желаят и биха участвали в провеждането на референдум, касаещ премахването на българския лев като национална валута, като поне половината от запитаните са сигурни, че няма да подкрепят еврото. 19% одобряват курса на правителството ни към ERM II и единната валута, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.

Подкрепата е заради удобството от наличието на единна валута в ЕС, скептицизмът е свързан с опасенията за поскъпване на живота.

"Интересно е да наблюдаваме как този процес ще се отрази на подкрепата към отделните парламентарни партии. Мнозинството от техните избиратели не желаят да се разделят с националната си валута, докато парламентарните групи или подкрепят, или не коментират изобщо темата", сподели Стоян Панчев, основател на ЕКИП. Тази пропаст между народната воля и тази на политическата ни класа ще избие или в инициатива за референдум, или в пренареждане на политическата ни карта, категорични са експертите.

Още по темата

Основните притеснения на българите при приемането на еврото касаят поскъпването на живота. Цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините единната валута да е нежелана в най-бедната икономика в ЕС. "От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на Гръцки сценарий за България, при влизане в еврозоната", отбелязва Георги Вулджев, главен икономист в ЕКИП. 

Междувременно вчера управителят на Българска народна банка Димитър Радев заяви, че България е много близо до това да бъде приета в ERM II. Той увери, че страната ни се движи по план по пътя за приемане на еврото

 

Последни новини
Още от България