Комисията за регулиране на съобщенията освободи честоти за 5G

Това е поредна стъпка от Националната пътна карта за изпълнение на решение от Европейския парламент за използване на радиочестотна лента 470-790 MHz

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Българското правителство одобри предложението на Комисията за регулиране на съобщенията за освобождаване на радиочестоти за въвеждането на пето поколение мобилни мрежи. Това научаваме от пресцентъра на Министерски съвет.

Радиочестотен спектър с обхват 700 MHz и радиочестотна лента 24.25-27.5 GHz ще бъдат освободени за операторите, за да започне реалното въвеждане на 5G мрежите на територията на България.

Така ще бъде осигурен достъп до високоскоростен обмен на данни по териториално покритие, а не по население, за да може технологията да бъде на разположение във всяка една точка от страната.

Още по темата

Това е поредна стъпка към спазване на националните ангажименти на България към Решение 2017/899 на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2017 г. за използването на радиочестотна лента 470-790 MHZ в Съюза.

Мобилните оператори у нас вече започнаха да тестват свои технологии за 5G, като дори вече са организирани редица публични прояви, демонстриращи възможностите на следващото поколение обмен на данни.

Последни новини
Още от България