Параноята на малките кабелни оператори

Според сдружението им НСКО "Клуб 2000" ГДБОП и големите конкуренти готвят акция срещу малките фирми

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

След навлизането на големите оператори на пазара на услугите за платена телевизия започва войната за печеленото на клиенти. В това всъщност няма нищо лошо, защото е в основата на пазарната икономика. Но според изпълнителния директор на НСКО "Клуб 2000" Валентин Георгиев някои от големите компании предоставят колкото се може по-ниска цена за крайните потребители, дори под себестойност, с цел завладяване на пазарен дял.

"През последния месец се забелязва тенденцията служителите на ГДБОП да се представят за клиенти в офиси на кабелни оператори, да правят снимки. Това навежда на мисълта, че се подготвя акция срещу определена група кабелни оператори, а претекстът е защитата на Закона за авторското право и сродните му права", каза по време на пресконференция по-рано днес Георгиев.

По думите му няколкото големи оператори са създали организацията "ТеРаПро", която имала за цел защита на държавните органи. Според него тя имала сключен договор с ГДБОП за съвместна дейност, който трябвало да бъде незабавно прекратен.

"Ако се запечатат офиси и се изземе техника на кабелни оператори за излъчване на програми с неплатени авторски права, ще бъде прекратена цялостната дейност, което е крайната цел на "ТеРаПро"", твърди още Валентин Георгиев.

Наличието на подобен договор обаче бе категорично отречено от Велизар Соколов, изпълнителен директор на "ТеРаПро". В интервю по телефона за Bloomberg TV Bulgaria той обаче не отрече за съвместна дейност, но поясни, че публично-частните партньорства повишават конкурентната среда като цяло.

Ефектът от евентуално преустановяване на дейността на кабелни оператори

От НСКО "Клуб 2000" определят безработицата като един от явните социалните ефекти в случая. Млади хора с образование в областта на телекомуникации остават без работа. Отделно се повишават се цените предвид намаляване на конкуренцията. Големите оператори не предоставят интернет в малките населени места, а сателитните – въобще. Така че тези 300 малки и средни предприятия имат изключителна заслуга, изтъкна Валентин Георгиев.

Всъщност членовете на "Клуб 2000" са 19 компании ( според интернет страницата на ТВ Клуб 2000), а според годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 2018 г. кабелните оператори в страната са около 260. Регистърът на КРС сочи, че членовете на Клуб 2000 имат общо 27 508 абонати а абонатите на платена телевизия в страната са близо 1,82 милиона. Така се оказва, че това сдружение представлява 0,01% от абонатите в страната. До 149 млн. лева годишно пък губи медийният сектор у нас годишно от неотчетени абонати на услуги и пиратско разпространение на съдържание, става ясно от доклад на Ernst&Young за 2016 г. Заявените абонати пък са с поне 35% под реалната им бройка, иначе казано – почти 615 000 домакинства. Именно това може да е в основата на конфликта между двете организации.

Валентин Георгиев, изпълнителен директор на НСКО "Клуб 2000" , и адвокат Емил Василев. Снимка: Личен архив

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права

Адвокат Емил Василев спомена, че в последните няколко месеца се проведе дискусия във връзка със Законопроект за изменение и допълнение на авторското право, инспириран от сдружение "ТеРаПро", насочен изцяло към кабелните оператори под предлог за борба срещу сивия сектор и пиратството при разпространението на телевизионни програми. Някои от рестриктивните текстове на "ТеРаПро" отпадат. Първоначален вариант прогнозира дистанционен мониторинг без съгласието на трети лица, което породи сериозни съмнения за тайни операции, включително контрол върху това, което гражданите наблюдават по телевизията. След като от НСКО "Клуб 2000" се противопоставят, отпада тази част на текста, но остава текстът за дистанционен, автоматизиран мониторинг на операторите.

"Единствените подбуди за този законопроект са узаконяване на бизнеса относно разпространение на телевизионно съдържание. В рамките на действия се извършват процедурни дейности при сигнали за нарушение. Основната цел е установяване на нарушение и неговото санкциониране", допълни от своя страна Велизар Соколов по темата.

Мониторингът

Друг текст, който събужда подозренията на представителите на НСКО "Клуб 2000", е вмененото на министъра на културата право да определя кои са специалните технически средства за дистанционен мониторинг. Стига се до преработване на този текст, като това ще бъде правомощие на Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор. Тези две норми щяха да превърнат Министерството на културата във втора ДАНС, смята адвокат Василев. Подкрепихме наказателните постановления да се обявяват на страницата на Министерството на култура, за да бъдат ударени укриващите се "кабелни пирати", отбеляза още той.

Работим с Министерството на културата в случай на установено нарушение по член 97 на Закона за авторското право и сродните права, обяви Велизар Соколов.

Според Валентин Георгиев мантрата, че кабелните оператори крият абонати и не плащат авторски права, е в интерес на монополистите. А като най-голям проблем в бранша той определя IPTV боксовете, обяснявайки, че те са малки черни кутии за кабелни телевизия, които получават телевизията от интернет, не спазват правила и не плащат авторски права".

Се Топ боксовете се продават масово, а настройките им позволяват нерегламентиран достъп до незаконно съдържание и това уврежда целия бизнес, без значение от формата на доставка, посочи Велизар Соколов. "От друга страна, има автоматизирани средства за контрол при установяване на нарушения. Например, когато едно заведение не е сключило договор с правоносители. Но вече има примери с приложения като Shazam, което е автоматизирано средство за контрол. В кабелното препредаване това са системни решения – хардуер и софтуер, с цел проследяване на типа телевизионни програми, адресирани до абонатите. И тук искам да разсея всякакви манипулации – това е просто устройство, което изпраща сигнал до Министерството на култура, че в момента абонатът получава тези програми. След това следва проверка за лицензните договори съгласно закона", разкри той.

От незаконното сътрудничество между ГДБОП и "ТеРаПро" се стига до там, че ГДБОП изпълнява поръчка на частни организации, смятат от НСКО "Клуб 2000". "Пиратите на членуват в браншови организации на кабелните оператори. Целта е те да бъдат изтикани от пазара, за да дойдат IPTV боксовете", твърди адвокат Емил Василев, пояснявайки, че се дирижира пазар от 500 000 абонати на незаконна телевизия чрез тях.

От сдружението посочват, че не може на платформени оператори с по над 800 000 абонати да се правят отстъпки неколкократно по-малки, отколкото на малките оператори. Те се застъпват за идеята за ценова унификация.

Изсветляването на бизнеса трябва да е повсеместно. Националното сдружение на кабелните оператори обмисля да подаде сигнал до главния прокурор на база решението на ВАС за корупционни практики между "ТеРаПро" и ГДБОП.

Велизар Соколов напълно отрича користни намерения спрямо малките и средни кабелни оператори и целенасочена дейност в техен ущърб. Той е привърженик на тезата, че няма малки, средни и големи оператори, а законни и незаконни такива, без да ги квалифицира поотделно, считайки, че само държавата и съдът определят това.

Последни новини
Още от Нотификации