М. Габриел: България показа лидерство при определянето на цифровия дневен ред на ЕС за Западните Балкани

Еврокомисарият открои важни направления на Цифровата програма за Западните Балкани

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цифровата програма за Западните Балкани, която вече реализираме, насърчава европейската интеграция на държавите от региона. България показа, че може да бъде лидер в определянето на цифровия дневен ред на ЕС по отношение на Западните Балкани и днешната конференция също го показва. Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването в София на "Бизнес форум Балкани и Средиземно море", организиран от  Агенцията за развитие на човешките ресурси-клон Русе. Във форума участваха компании от сектора на информационните и комуникационни технологии от България, Кипър, Гърция, Македония и Албания.
 
"Цифровите иновационни хъбове са изключително важни за сближаване на бизнеса в региона и за подкрепа за внедряване на иновации.  Инициативата ни за стартъпите също вече е отворена към тези държави. Европейската седмица на програмирането и стажовете "Цифрова възможност" са други европейски инициативи, в които сега могат да участват и Западните Балкани. Всичко това засилва европейската перспектива пред региона. След историческото споразумение между шестте балкански държави за намаляване на таксите за роуминг оставаме фокусирани върху следващия етап - стартиране на процеса за намаляване на цените между Европейския съюз и Западните Балкани", посочи още Мария Габриел.
 
Тя открои и други важни направления на Цифровата програма за Западните Балкани, като подкрепата за разгръщане на цифрова инфраструктура, подобряване на свързаността, насърчаване на цифровите умения във всички възрасти.
 

Последни новини
Още от България