Р. Радев: През втората половина на 21 век хората ще имат повече свободно време и ще пътуват

Демографският бум предполага повече от 7 млрд. жители на планетата и съответно повече пътуващи

Снимка: Русофили Снимка: Русофили

В коментара си по темата за отлива на руските туристи от българския пазар, изпълнителният председател на Българската стопанска камара, който е и член на УС на Националния борд по туризъм (НБТ) посочва променената ситуация в последните 30 години и мястото на руснаците на българския туристически пазар, става ясно от думите на Радосвет Радев, публикувани на сайта на БСК.

Отливът на туристи от Русия у нас има няколко причини.

"Присъствието на руски туристи е изключително сериозно и желано от Хонконг до Северна Америка, навсякъде. Въпросът е ние какво знаем за руските туристи", казва в коментара си Радев. "Преди 30 години като че ли всички в България знаеха всичко за Съветския съюз и всички в Съветския съюз знаеха всичко за България. Но вече 30 години не е направено никакво усилие един за друг. През това време текат различни процеси – както ние не познаваме Санкт Петербург, така те не познават България. Пишем с едни и същи букви, но това не е достатъчно", казва още председателят на БСК.

Според него е голямата грешка да се приемат всички руснаци по един и същи начин, защото такова отношение вече не е адаптирано към действителността.

"През тези 30 години в руското общество се случиха много промени, подобни на тези в България. Това е класово разслоено общество, което в своята класова разслоеност има различни предпочитания. Олигарсите със своите самолети няма да дойдат у нас. Те са на Лазурния бряг, те са в Кан. Тези, които нямат собствени самолети, са в Кипър, в Испания, в Австрия, Швейцария. Позиционирайки се като пазар, България трябва да знае кой е таргет-посетителят, кой е потенциалният й руски турист ".

Радев изразява съжаление, че това са хората, които са на едно от последните места в социалната пирамида. Според него ще станем свидетели на това как "инвестициите в руски курорти ще канибализират посещаемостта на българските. Онзи, който ще отиде в Сочи на море, ще бъде човек, който миналата година е бил в Слънчев бряг, а не в Палма де Майорка"

Някои от процесите в развитието на туризма членът на УС на Националния борд по туризъм определи като "абсолютно изтървани, абсолютно недооценени. Да, носталгията по българския "перец" и домат е нещо, което си отива с поколенческите промени. Моите връстници в Русия помнят тези вкусове. Техните деца не са ги чували - те също растат с "Макдоналдс". Така че тук предстои много работа, и то работа на държавата. В този смисъл, първо трябва да бъде увеличен бюджетът за маркетиране на България и второ, това трябва да стане много професионално. Не да угодиш на този или онзи рекламен бос, а да получиш резултат", посочва още Радев.

За 2019 г. и каква ще бъде тя за туризма в България, Радев заяви мнението си, че съществува една оптимистична тенденция и тя е в наличието на демографски бум. С ръста на човечеството до седем милиарда расте и броят на пътуващите. По думите му новите технологии не могат да заменят емоцията от личното усещане от контакта с морето, с плажа, с гората, със снега, с аромата на цветята.

"В някои изследвания за развитието на икономиката през XXI век се говори изключително сериозно за индустрията на свободното време като изчисленията са, че във втората половина на века свободното време ще се увеличи и тогава действително хората ще започнат да пътуват, няма да си стоят вкъщи. Любопитството да видиш как живее другият е вечно", казва Радев.

Последни новини
Още от България