В България броят на фалитите намалява, но се увеличава задлъжнялостта

Строителството продължава да бъде един от водещите проблемни сектори в страната по отношение на несъстоятелността

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

България запазва статуквото си на една от малкото страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в която броят на фалитите за 2017 г. Е спаднал. Необходимо е обаче засилено внимание, тъй като спадът на несъстоятелността е придружен от ръст на задлъжнялостта. Това се посочва в последното проучване на несъстоятелността в ЦИЕ за 2017 г., изготвено от консултантската компания по управление на риска Cofac (Кофас), пише Investor.bg.

Данните отразяват, че общият брой на несъстоятелностите в страната възлиза на 311, което означава 0,08% от всички компании. Тази стойност свидетелства за сериозен спад от 18,4% в сравнение с 2016 г., съобщи управителят на Кофас България Милена Виденова.

Изследването разкрива една не особено оптимистична ситуация, тъй като се предвижда темповете значително да се забавят през следващите години заради подобни индикации в региона, а България стандартно не се представя много по-различно. Същевременно въпреки големия спад задлъжнялостта остава голяма. „Това е сигнал компаниите да обръщат внимание и да управляват рискове“, поясни Виденова.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България