В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Високите лихвени нива на макроикономическата среда затрудняват покриването на дълга

Красимира Паунина, портфолио мениджър в Селект Асет Мениджмънт, В развитие, 11.10.2018

Високите лихвени нива на макроикономическата среда затрудняват покриването на дълга, коментира Красимира Паунинапортфолио мениджър в Селект Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Краткосрочната паника на моментните продажби вчера е повсеместна, съобщава Красимира Паунина. "Ситуациите се различават. Свидетели сме на няколко месечни преговори между световните сили, търговските им войни, повишаванията лихвения процент в САЩ – това влияе на представянето на доходността по местните облигации. Освен това виждаме едно нетърпение сред инвеститорите, тъй като има неяснота по отношение на неочаквано налаганите мита върху различни видове активи", заявява още тя.

"Спорът между италианското правителството и европейските институции е доста нагорещен. Наблюдаваме имитиране на книжа, които местното правителството се опитва да пласира. Всяка промяна по доходността на тези инструменти е сигнал за настроението на пазарните участници и колкото повече тя се повишава, толкова по-голям риск те отчитат за това. Има място за коригиране от гледна на точка на придобитите пазари, защото там активите са високо оценени от самия пазар, но в момента в тази среда на растящи лихвени проценти при наличието на толкова голям държавен дълг като размер спрямо БВП на страната това нещо ще се отрази върху представянето на компаниите.ФЕД предупредиха, че в момента се наблюдава пик в скоростта на развитие на местната икономика, но от 2019, 2020 ще наблюдаваме забавяне в темпа на местните икономики и това ще въздейства на Европа. Освен това в Италия има висока безработица, особено младежката е 30%, съответно раждаемостта е ниска. При вдигнатите лихви и жилищните дългове ситуацията от днешна гледна точка няма да е най-добрата за купуване на техни активи".

Наблюдаваме напрежение от различни места, пояснява Красимира Паунина. "Не са само проблемите на американската администрация с някои договори на международни ниво, а и санкциите, налаги на Иран и на Русия. Виждаме и военно напрежение, което също оказва натиск, и да не забравяме, че от страна китайското правителство се взимат решения за продажба на дълг, който е в долари. Това се отразява на търговията в международен мащаб. За съжаление се случи и природно бедствие в Щатите", потвърждава портфолио мениджърът в Селект Асет Мениджмънт.

"Много пазарни участници демонстрират притеснението си, като запазват неутрални позиции и не се включват на всяка цена в дадени активи. Допреди няколко месеца имаше по-позитивни нагласи, но тогава нямаше такива проблеми с търговските войни. Хората в момента търсят убежище за своите средства и не искат да ги изгубят. Скандалите с технологични компании също имат своето международно влияние".

Следващото повишение на лихвения процент през декември 2018 би трябвало да отчете леко забавяне. Икономиката е на цикли и когато достигне даден етап, отчита забавяне, защото настъпва охлаждане, категорична е Паунина.

"Аукционите показват първоначалния апетит за риск, който инвеститорите искат да поемат. Когато искаме да купим подобен тип книжа, ние вярваме, че те ще ни донесат повече доходност от друг активи. Когато макроикономическата среда е с високи лихвени нива, ще бъде интересно как ще бъде покриван този дълг, защото той ще тежи и на самия бизнес".

Италия е нестабилна в момента, политиката е популистка, има и проблеми от демографски характер и към тях трябва да се прибегне с ефективни решения в перспективи, обяснява Красимира Паунина.

Проблемите на италианските банки са изконсумирани като пазарни очаквания от инвеститорите и се говори за сливания на банките с други институции на международно ниво, обобщава гостът.

 

Последни новини
Още от В развитие