Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Добрите дни за повечето икономики са свършили заради пандемията

Даниел Стефанов, Европейски съвет за външна политика, Бизнес старт, 27.03.2020

Пандемията показва, че въпреки своята икономическа сила Европа е позволила във времето възлови производства да бъдат изнесени извън континента в Азия. Това е направило европейските икономики до голяма степен зависими от тези производства. Това каза Даниел Стефанов, Европейски съвет за външна политика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В момента Европа чака определени съставки на лекарства да бъдат произведени в Китай и внесени на Стария континент". 

По думите му националните държави се оказаха доста неподготвени за ситуацията.

Още по темата

Според него единствената добра новина в кризата е, че спорът за еврозоната бе решен. 

„Виждаме, че страните от еврозоната ще имат достъп до много по-голям финансов ресурс за справяне с кризата в сравнение с всички останали държави в ЕС“.

Той отбеляза, че в последните години очевидно не са правени достатъчно инвестиции в здравеопазването и че изследванията са насочени в друга посока, а не за търсенето на нови лекарства. 

„Сега едни от възможностите са Европа да започне да създава общи здравни стандарти, така че да има общо ниво на развитие и да ни предпазва в такива ситуация“. 

Стефанов коменитра, че в момента в Европа няма страна, която да не се притеснява, че мерките за ограничаване на коронавируса ще съсипят икономиката. 

"Хуманитарният характер на кризата накара Германия да отдели нечуван ресурс за подкрепа на икономиката. Има решение, с което Германия ще излезе на дефицит с над 100 млрд. евро. Добрите дни за повечето икономики са свършили. В момента трябва ясно да определим колко лоши ще бъдат тези дни". 

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт