Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Производство на пуш-скутери в България: Възможно ли е?

Цветан Илиев, автомобилен инженер, Vinghen, Бизнес старт, 08.11.2019

Интересът ми към автомобилите датира още откакто съм дете. Като малък изключително много рисувах коли, в последствие всичко това се насочи по-скоро към инженерната сфера. Това каза Цветан Илиев, автомобилен инженер, създател на Vinghen (марка за велосипеди и пуш-скутери), в предаването Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова.

Той подчерта, че автомобилната индустрия е стара, добре развита и работеща и че е научил как се случва развойната дейност по най-добрия начин.

"Моята интерпретация на тема пуш-скутер е хибрид между класическа трoтинетка и велосипед, като има голямо предно колело и малко по-малко задно“, обясни Илиев.

Инженерът коментира, че в България все още няма добре развита инфрастуктура от велоалеи и че повечето от тях са по-скоро фиктивни.

Развитието трябва да започне с държавна политика в тази насока, така че хората да слязат от автомобилите, да се качат на градски транспорт и на алтернативи като електрически велосипеди и тротинетки.

Според него е важно да се създадат прототипи, които да бъдат тествани дали работят добре в реална среда, както и намирането на пазар.

„Насочвам се към Западна Европа, защото там велосипедният пазар е много добре развит“, подчерта Илиев.

Възможностите за евентуално производство и в България гостът коментира така:

„Тук има възможност, имам договорки с някои доставчици да правим металната част от рамката и самото сглобяване в България“, допълни още той.

Целият разговор гледайте във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт