Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ключовата роля при избора на председател на ЕП ще е на либералите

Момчил Инджов, кореспондент на Clubz.bg в Брюксел, Бизнес старт, 03.07.2019

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Либералите се оказаха основния балансьор в Европейския парламент (ЕП), след като на последните избори падна досегашното двупартийно мнозинство на Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС). Вероятно тяхната подкрепа ще изиграе ключова роля при избора на председател на ЕП. Това каза Момчил Инджов, кореспондент на Clubz.bg в Брюксел, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Инджов коментира решението на европейските лидери да номинират германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, член на ЕНП, за председател на Европейската комисия и ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард за гуверньор на Европейската централна банка.

„Общо взето всяка държава и партия получи това, което желаеше – Германия и ЕНП получиха председателството на ЕК, Франция получи висш пост в ЕЦБ, а либералите - един от ключовите постове – назначаването на Шарл Мишел за председател на Европейския съвет, което е единственото сигурно за момента“.

Още по темата

Още по темата

Европейските лидери все още не са започнали разговорите за следващите еврокомисари, имайки предвид прекалено напрегнатата сесия и липсата на яснота за предложенията за ръководни постове до вторник, посочи Инджов.

Той се спря и на избора на Лагард за гуверньор на ЕЦБ, като отбеляза, че прогнозите на предвиждащите разпад на Европейския съюз заради напрежението между Париж и Берлин далеч не са се оправдали.

„Франция и Германия – двата стълба, по един или друг начин продължават да управляват ЕС“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт