Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ обмислят дали да ползват още една част от спектъра си за 5G

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 19.06.2019

Chris Ratcliffe/Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Chris Ratcliffe/Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Федералната комуникационна комисия (FCC) в САЩ ще гласува през юли дали да даде на търг ключова част от почти неизползваните 2,5 GHz спектър, за да подпомогне прогреса на 5G мрежите, заяви Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"През май 2018 г. FCC гласува за освобождаването на допълнителна част от 2,5 GHz средночестотен спектър, запазен през 60-те години за нещо, известно като Образователна широколентова услуга. Ако промените се гласуват, това значи, че ще се сложи край на въпросната услуга".

Председателят на FCC Аджит Пай посочи, че предложението ще донесе на потребителите по-голяма гъвкавост по отношение на това как използват спектъра, изтъкна Кирилова.

„Ценният средночестотен спектър, достъпен за мобилни услуги, ще позволи по-ефективно и ефикасно използване на тези вълни и ще подпомогне лидерството на САЩ в 5G”, коментира той.

"Миналата година Пай заяви, че FCC иска да се увери, че текущите потребители ще запазят спектъра, ще даде възможност на някои субекти да получат нови лицензи, а „след това ще предложи на търг част от останалите свободни пространства“".

Очаквайте видео материал с целия технологичен коментар.

Още технологични новини прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт