Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България може да привлече общо 100 млн. евро по програма „Хоризонт 2020“

Доц. д-р Боян Жеков, ИКТ, "Хоризонт 2020", Бизнес старт, 10.06.2019

Традиционно последната година от рамковите програми на Европейския съюз е най-успешна за България. За момента страната е привлякла 79 млн. евро по програма „Хоризонт 2020“, като надеждите сa с проектите от 2019 и 2020 г. те да надминат 100 млн. евро. Това каза доц. д-р Боян Жеков, ИКТ, "Хоризонт 2020", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Не се очаква да има изненади при финала на програмата, по-скоро неяснотите са около следващата, коментира Жеков.

„Информационните и комуникационни технологии са приоритет за Европейската комисия. Имаше вътрешно прелокиране, т.е. от програми, в които са останали средства, се заделиха такива за развитието на ЕС в сферата на мощните изчислителни ресурси“.

Всички български институти, както и бизнесът, ще имат възможност да участват в този проект и да използват ресурсите на изчислителните машини, поясни гостът. Той подчерта важността иновациите да бъдат от полза на обществото, като отбеляза, че за преодоляване на различията между тези на академичната общност и на бизнеса е необходима държавна политика.

„Има проблем с наличието на кадри, занимаващи се с научна дейност. Заплатите, които държавата дефинира за учените в сферата на информационните технологии, са около 3 пъти по-малки от тези на младите служители в IT компании. Този дисбаланс няма как да се регулира от пазара, защото академичната среда не е пазарен субект“.

"Хоризонт Европа" е деветата рамкова програма, която ще стартира от 2021 г. до 2027 г, каза още Жеков.

„Акцентите в програмата са наука за обществото и информационните технологии, като е застъпена и дигитализацията на икономиката“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт