Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Големите енергийни консуматори у нас - застрашени от сериозна конкуренция със съседни пазари

Константин Делисивков, изпълнителен директор и член на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Бизнес старт, 06.06.2019

Константин Делисивков, изпълнителен директор и член на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Делисивков, изпълнителен директор и член на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя ценовия преглед за следващия регулаторен период. Имаме индикация за изключителен ръст на цените по няколко направления. Регулаторът определи 70 лв. прогнозна пазарна цена на мегаватчас през 2018 г. Сега предложението е за 89 лв. на мегаватчас на свободен пазар. Това означава близо 20 лв. увеличение, т.е. 30% ръст, което пък влияе на доплащането, свързано с премиите за ВЕИ сектора и за кафява енергия. Това заяви Константин Делисивков, изпълнителен директор и член на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Още по темата

Още по темата

"Ръстът е от над 60 млн. за година за нас. Косвените ефекти са включително изтичане на хора към съседните пазари, тъй като няма да можем да им предложим конкурентните условия".

В момента повече от 2 месеца и половина няма предлагане на дългосрочни продукти, обясни Делисивков. "Наблюдава се и следното: със сегашния регулаторен период ние засилваме кръстосаното субсидиране и създаваме монопол при търговията. За търговците става скъпо и трудно да доставят електроенергия в България. Може да се помисли в посока регулаторът да вмени задължение на търговците да доставят електроенергия на български потребители поне с 15-20%, за да не остане индустрията без доставчик", уточни още гостът.

Още по темата

Искаме КЕВР да определи таван на технологичните разходи, който да не се надскача, както и приоритизиране на количества на българския пазар за базова електроенергия, изтъкна Константин Делисивков.

Последни новини
Още от Бизнес старт