Работодатели: Електроенергията поскъпва от неефективно управление на държавните централи

Прехвърляне на проблеми от енергетика към индустрия и свиващото се бизнес потребление ще са пагубни за икономиката у нас, смятат още те

17:05 | 9 май 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Неползотворното управление на държавните централи оскъпява електроенергията на свободния пазар и води до високи загуби за някои от централите. Това се казва в писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която обединява АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Писмото е адресирано до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова. Това пише Investor.bg.

Работодателите заявяват, че с тревога следят случващото се в рамките на свободния пазар на сегмента „Ден напред“ на електроенергийната борса.

„Липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходите на държавните централи в АЕЦ, „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД и НЕК ЕАД, както и осигуряване на тяхното поне средносрочно бъдеще.

Крайно неефективното управление на държавните централи води, от една страна, до високи цени на свободния пазар на електроенергия, а от друга – до високи загуби на някои от централите. Категорично заявяваме, че комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията, от една страна, и свиващото се бизнес потребление, от друга страна, ще е пагубно за икономиката на България“, пише в позицията.

Прочетете още в Investor.bg.