Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как се отразява зависимостта от реклами в Google върху Alphabet?

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 30.04.2019 г.

Google може и да се класира в лигата на най-ценните компании в света, но компанията майка Alphabet все още изпитва трудности в намирането на стабилен източник на средства, освен рекламния бизнес, коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg.

Тази зависимост не се отразява добре на технологичния гигант, тъй като конкуренцията се развива далеч по-динамично в разгръщането на портфолиото. Amazon например се разви от обикновена онлайн книжарница в най-големия доставчик на облачни услуги в света.

Приходите на Alphabet през първото тримесечие на годината бяха с 1 млрд. долара по-малко от очакванията. Сумата от 36,34 млрд. долара е най-слабият резултат на компанията от 2015 г. насам.

Сривът в оперативната печалба на Samsung е другата впечатляваща новина, защото там отчетите показват спад с 60%.

Пазарните прогнози за първата четвърт на 2019 г. не кореспондират с реалността. Проблемите с дисплея на новия смартфон Samsung Galaxy Fold допринасят за цялостната негативна картинка, но основният проблем са ниските цени на чиповете и слабото търсене на дисплей.

Оперативната печалба за въпросния период на корейската компания е 4,8 млрд. евро, но мнозина са убедени, че тенденцията ще се обърне през втората половина от годината.

Очаква се скоро дизайнерската компания WeWork да се появи на нюйорската фондова борса, като прогнозите са, че тя ще бъде оценена на 47 млрд. долара.

За 2018 г. WeWork отчете 116% ръст в набирането на членове, достигайки до над 400 000 в целия свят.

Пълния технологичен коментар можете да видите по-късно.

Последни новини
Още от Бизнес старт