Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Контрол върху телевизионното съдържание - спекула или защита на авторското право?

Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисията по сигурността на информацията, Бизнес старт, 09.04.2019

Правителството предлага комисия в Министерството на културата да има право да извършва дистанционен монитроринг и контрол на съдържанието на телевизионните оператори, за да се улавя нерегламентирано съдържание. Но трябва да се направи оценка на въздействието, защото за момента всичко изглежда като еднопосочна защита на нечий интерес. Това заяви Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисията по сигурността на информацията, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Предполагам, че интересът за тези промени е иницииран от носителите на авторски права. 80% от телевизионната услуга се предоставя от частни кабелни телевизиии. Носителите на авторските права вероятно виждат в това неосъществен финансов ресурс".

Правилната законодателната практика изисква тези промени да бъдат приемани от НС след обществено обсъждане, каквото в момента липсва, подчерта Цвета Маркова. Ако тази поправка е направена под натиск, гражданското общество трябва да окаже балансиращ натиск, за да не се нарушават човешки права, счита тя.

"Имаме основание за притеснение. Не става ясно кой и за какво събира тази информация, какви са автоматизираните средства или софтуер за контрол. Не бива информацията да постъпва в бази данни на частни компании и да отива за шантаж или форма на изнудване, употреба на влияние. Промените гарантират, че няма да бъдат нарушавани правата на субектите".

От анализа ми на поставения въпрос излиза така, че се излъчват филми и предавания от лица, които не притежават авторските права, уточни Цвета Маркова. "Оставам с впечатление, че може би се цели допълнително плащане. И сегашното състояние на закона дава възможност за контрол, така че това заплашване е прекомерна реакция. Освен за лобистки пробив не ми изглежда като нещо по-основателно и аргументирано", допълни тя.

Събирането на информация за предпочитани програми трябва да става със съгласието на потребителите, категорична е Цвета Маркова.

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт