Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Amazon предприема строги мерки срещу недобре продаващите се продукти

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 21.03.2019

Гигантът в електронната търговия Amazon увеличава усилията си, за да покаже на Wall Street, че компанията може да генерира по-висока печалба. Онлайн търговецът на дребно агресивно блокира продуктите на своя уебсайт, които не генерират пари и не се продават добре. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Този ход е част от мерките за подпомагане на компанията да постигне нова рекордна печалба. Amazon също така ще упражнява по-голям контрол и ще принуждава брандове да намаляват цените си, ако искат да се рекламират".

През последните месеци Amazon e заявил на много продавачи или собственици на марки, които продават стоките си на едро, че ако платформата не успее да продава тези продукти на потребителите с печалба, няма да им позволи да плащат за популяризиране на продуктите, коментира Попов.

"Например, ако бутилката с вода за 5 долара струва на Amazon същата сума за съхраняване, опаковане и доставка, производителят на бутилката с вода няма да може да я рекламира".

Допълнителната строгост, за която CNBC е научила от разговорите си с доставчици и имейли, получени от Amazon, както и от външни експерти, отразява по-широкия натиск на свиването на приходите от този бизнес, който традиционно е с ниски маржове, заяви той.

"Въпреки това през последното си тримесечие Amazon отчете 3 млрд. долара чиста печалба, най-високата в историята на компанията, а печалбата за цялата година се увеличи повече от три пъти до 10 млрд. долара. За тази цел обаче Amazon упражнява по-голям контрол върху своята платформа, като притиска марките да намалят цените си, ако искат да рекламират".

Във видео материала може да проследите целия технологичен коментар.

Последни новини
Още от Бизнес старт